P4000700 2Titel: Adelborstenopleidng te Hellevoetsluis Feijenoord Enkhuizen 1803 - 1812
Auteur: M.J.C. Klaassen
Jaar: 1986
Prijs: € 25,00

Het is voor de Afdeling maritieme historie van de marinestaf een grote eer om het laatste van de zes gedenkboeken der adelborstenopleidingen te kunnen presenteren.Met dit boek zijn nu alle geregelde opleidingen tot marineofficier beschreven. De auteur, Schout-bij-nacht Klaassen heeft meer dan dertig jaar gewerkt om dit compleet te krijgen. Daarbij is een ware schat aan informatie verzameld, die in o.a. dit boek zijn verwerkt.
Dit boek vertelt een belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van het onderwijs bij de marine, maar is ook een een onmisbare bron voor onderzoekers die iets over een bepaalde marineofficier wil weten of die bepaalde kenmerken van hget korps bestudeert.

 

 

 

 

 

 

 

 

P4000699 2Titel: De Physique Existentie dezes Landes
Auteur: diverse auteurs
Jaar: 1987
Prijs: € 25,00

Dit boek over Jan Blanken is in 1987 verschenen als essaybundel / catalogus ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum te Amsterdam.
Het boek verteld over de lange carriere van Jan Blanken, die begon tijdens de Republiek der Verenigde Nederlanden, via de Bataafse Republiek, het Koninkrijk Holland (onder Lodewijk Napoleon), het Franse Keizerrijk en tenslotte het Koninkrijk der Nederlanden.
Er wordt stilgestaan bij de vele projecten waarmee Jan Blanken heeft gerealiseerd, waaronder het droogdok Jan Blanken te Hellevoetsluis en de aanleg van het Noordhollands Kanaal. Ook een aantal van zijn  uitvindingen zoals de klapsluis komen aan bod.

 

 

100 jaar voetbalwinkelTitel: Honderd jaar voetbal op de Hellevoetse Sluis
Auteur: Teun Lageweg
Jaar: 2019
Prijs: € 15,00


De auteur Teun Lageweg, vertelt op boeiende wijze over de 100-jarige geschiedenis van Voetbal Vereniging Hellevoetsluis.

In dit jubileumboek wordt, tegen de achtergrond van de woelige en interessante historie van de oude vestingstad en marinebasis Hellevoetsluis, in 150 pagina's de verenigingsgeschiedenis verteld. Met foto's van alle teams jong en oud die in de jubileummaand actief waren voor V.V. Hellevoetsluis.

 

 

 

 

Van weilanden naar woonwijkenwinkelTitel: Van weilanden naar woonwijken  Voorne-Putten 1945-1975.
Auteur: Bob Benschop
Jaar: 2019
Prijs € 24,95 

Hoe een eiland in een kwart eeuw van gezicht veranderde.
Op boeiende wijze heeft Bob Benschop, historicus bij het Streekarchief Voorne-Putten, de roerige geschiedenis van Voorne-Putten in de periode 1945-1975 beschreven.
Het overwegend agrarische Voorne-Putten onderging na 1945 een ingrijpende metamorfose. Het weidse uitzicht boven de uitgestrekste polders kreeg een totaal ander aanzien toen de fabrieksschoorstenen, hoogspanningsmasten, woonwijken en flatgebouwen verrezen. De bewoners hadden weinig grip op alle veranderingen die de oprukkende havens en aanleg van de Haringvlietdam met zich meebrachten.
De locaties van nieuwbouw en de uitbreidingen op het gebied van infrastructuur werden van bovenaf gedicteerd. 

Toch probeerde het eiland zijn eigen stempel te drukken. Brielle liet tal van historische panden restaureren, terwijl Spijkenisse zich juist van zijn verleden ontdeed en de dorpskern grootdeels sloopte. Hellevoetsluis probeerde nieuwe industrieën aan te trekken om de leegstaande marinecomplexen te laten herleven en Rockanje en Oostvoorne ontpopten zich als uiterst populaire badplaatsen.