SlagomHellevoetsluisOp 28 en 29 juni zal in Hellevoetsluis een groot spektakel plaatsvinden. De Kanonniers van Hellevoet zullen met 17 re-enactment groepen de bevrijding van Hellevoetsluis tot in detail naspelen. Deze historische gebeurtenis, die in december 1813 plaatsvond, kunt u herbeleven met soldaten in authentieke kostuums, kanongebulder, musketvuur & kruitdamp. De kampementen zullen worden ingericht op de vestingwallen rondom de kazerne Haerlem. Op het ‘Land van Paling’ wordt de veldslag uitgebeeld.

Programma

Vrijdagavond 27 juni krijgen de diverse groepen uit Nederland, een warm welkom. Voor zaterdag 28 juni staat: "Hellevoet in staat van beleg" en “De bevrijding van de Franse troepen” op het programma. Op zondagmorgen 29 juni zal dominee Hessels in samenwerking met de NAN een historische kerkdienst houden. ’s Middags kunnen we getuige zijn van een heuse Veldslag op het Land van Paling. De landing vanaf het water zal worden uitgevoerd met de historische sloep van Oorlogsschip de Delft (uit Delfshaven).

Re-enactment

De Prins van Oranje zal met zijn voltallige staf aanwezig zijn, zodat u een kijkje kunt nemen in de keuken van de toenmalige oorlogsvoering. Een Grand Parade, een Koninklijke maaltijd en een Soiree zijn enkele van de onderdelen die worden uitgebeeld. De manschappen, gelegerd in tenten rondom de Kazerne, eten voedsel dat bereid is op houtvuren en zelfs de knopen en stiksels die op de kostuums zijn gebruikt, zijn van materialen uit die tijd.De deelnemende re-enactment groepen zijn verenigd in de Napoleontische Associatie der Nederlanden (NAN) en geven het publiek een inzicht in hoe soldaten leefden en werkten in 1813. Zij streven er naar om tot in de kleinste details en met de grootste aandacht de historie uit te beelden.

De Slag om Hellevoetsluis

Ruim 200 jaar na dit memorabele moment wil de Gemeente Hellevoetsluis deze gebeurtenis niet zo maar voorbij laten gaan. De reden dat dit niet in december 2013 is georganiseerd, heeft alles te maken met het weer én beschikbaarheid van de Napoleontische verenigingen die dit soort spektakels historiegetrouw uit kunnen beelden. Tijdens het laatste weekend van juni kunt u dit historische moment in Hellevoetsluis herbeleven. Houdt 28 en 29 juni vrij in uw agenda. Bezoek het evenement ‘Slag om Hellevoetsluis’ en ervaar de geschiedenis zelf.

Groot Hellevoet 28 mei 2014 

van Tooren & van Balen