2013bt1

 

Scheepsmodel van een Blazer, een oud-Nederlands type vissersschip, dat lijkt op een botter, zoals die ook vroeger op het Haringvliet hebben gevist.

 

Scheepsmodel van een Zalmschouw, een houten visserschip, zoals die ook vroeger op het Haringvliet hebben gevaren op zoek naar vis.

2013bt2
 2013bt3

 

Scheepsmodel van een Hollandse roeiboot, zoals die ook gebruikt werden in o.a. de haven van Hellevoetsluis.

 

Model van een taanketel.

Tanen is het conserveren van katoenen visnet, zeil of touw met cachou om verrotting door schimmels en bacteriën tegen te gaan. Het tanen werd gedaan in een taanketel.

Gedurende enkele uren werd het visnet, zeil of touw in een hete oplossing van cachou ondergedompeld. Cachou is een extract van verschillende bomen, waaronder die van eik, quebracho en betelpalm en geeft een bruine kleur aan het behandelde materiaal.

2013taanput

2013keukentje

 

Kinderfornuisje, waarop ook echt gekookt kon worden met behulp van kleine kooltjes en later Esbit aanmaakblokjes.

Een dergelijk stukje speelgoed zou anno 2014 echt niet meer verkocht kunnen worden. Er zouden teveel voorschriften en richtlijnen worden overtreden.

Groot scheepsmodel van de Botter KL11, dit soort schepen werd gebruikt voor de visvangst op het Haringvliet en op de Noordzee, schenking.

De Botter is een oud Nederlands type vissersvaartuig met een plat tot licht V-vormig vlak, met een net uitspringende kiel en hoekige kimmen die overgaan in bol naar buiten lopende zijden, waarvan het boeisel boven hetberghout naar binnen valt (invalling).

Botters visten voornamelijk op de voormalige Zuiderzee maar werden ook gebruikt voor de kustvisserij op de Noordzee. Het type is ontstaan in de 2e helft van de 18e eeuw. 

2014-06-04 112758