Logo VVBTD

 


189. Tramhaven

De foto van deze week is een heel bijzondere. Wij kregen hem van Henny Vuyk Noorland en zijn er erg blij mee.

Natuurlijk bestaan er meer foto's van het tramstation en de veerboten, maar bijna nooit in kleur, behalve dan van de veerboot 'Haringvliet'. Deze veerboot heet 'Zijpe' en voer op heel ander water. Met de aanleg van de Philipsdam werd het veer tussen Anna Jacobapolder (op Sint Philipsland) en Zijpe overbodig en op 6 juli 1988 ging het veer na 88 jaar uit de vaart.

Wat of de Zijpe hier in Hellevoetsluis doet, is onduidelijk. Wel werd de bemanning van de "Haringvliet' toen die veerboot in 1971 opgeheven werd, tijdelijk te werk gesteld op de Zijpe, omdat het personeel daar zoveel vrije dagen had opgebouwd, dat ze daar een welkome aanvulling waren. Of ze er tot 1988 gebleven zijn is niet bekend.

De RTM is met de trams naar de Rosestraat in Rotterdam en de veerboten naar Flakkee lange tijd verbonden geweest met Hellevoetsluis. De trams - later door bussen vervangen - waren een ideale verbinding tussen de dorpen op Voorne Putten en Rotterdam en van daaruit was er zelfs een speciale lijn die op loopafstand van de stranden van Voorne aankwam.

De reis naar Rotterdam duurde lang en voerde de reiziger door prachtig polderlandschap.Behalve een stationsrestauratie in Hellevoetsluis was er ook één in Vlotbrug, Oudenhoorn, Spijkenisse en Hoogvliet. Het tramstation in Hellevoetsluis had behalve de tram ook, en misschien nog wel meer, aanloop van de veerboten.

Prachtige stoomschepen als de 'Schelde', de Grevelingen' de 'Stad Zierikzee en de 'Minister v.d. Sleyden' brachten vrachtverkeer, werkvolk en toeristen heen en weer. Later kwam de 'Haringvliet' de veerdienst doen. Die had eerst onder de naam 'Saint Hilary' als veerboot gevaren en moest eerst uitgebreid worden verbouwd voordat ze geschikt was voor het varen in onze wateren.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 28-11-2018
Museum & Blok

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis