Logo VVBTD

 


192. Trambaanpad

Waar nu het Trambaanpad naar Spijkenisse loopt, lagen vroeger rails. Tenslotte komt het Trambaanpad niet zomaar aan zijn naam.

Op de foto zien we het tramstation annex café van Koos Vermaat, dat nog steeds 'Het Oude Tramstation' heet al is het ondertussen al enige malen van eigenaar gewisseld. Opvallend is dat, ondanks dat de tram hier de Oostdijk oversteekt elke vorm van beveiliging in de zin van slagbomen of iets dergelijks ontbreekt.

De prachtig geleide bomen voor het café vallen hier ook erg op en binnen, waar de reizigers naar de dorpen verderop of zelfs naar de Rotterdamse Rosestraat wachtten, was het altijd gezellig. De foto lijkt gemaakt te zijn aan het eind van de jaren vijftig, want in 1966 reed de laatste tram naar Hellevoetsluis en namen bussen de dienst over.

Niet op tijd kwam weinig voor, als gebeurde het nog weleens dat ergens in de polder een koe zich op de rails geposteerd had en niet van plan was snel weer te vertrekken. De reis met de tram was voor diegenen die daar oog voor hadden, één lang kijkspel naar een prachtig polderlandschap dat elk seizoen opnieuw weer een ander decor vormde.

Ik herinner me nog de conducteur met zijn kaartjesautomaat die alleen al door zijn uniform zoveel respect afdwong dat zwartrijden vrijwel niet voorkwam. Buiten loslopend vee en ongevallen ( de tram had de bijnaam 'Moordenaar en burgemeester Aarse was geen fan van de tram) was er niets dat de tram kon stoppen. Geen bladeren op de rails, geen zware sneeuwbuien, de stoom en diesellocomotieven trokken zich er niets van aan. Heel zeldzaam waren de 'niet roken rijtuigen' en in de meeste wagons stond het blauw van de shag, sigaretten en sigarenrook...

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 19-12-2018
Museum & Blok

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis