Logo VVBTD

 


193. Hotel De Kroon

De foto van deze week is voor veel mensen nauwelijks herkenbaar omdat de situatie op die plek erg veranderd is.

De foto laat een horecabedrijf zien waar veel mensen uit Hellevoetsluis en natuurlijk Nieuwenhoorn, feestjes en bruiloften hebben gevierd. De mensen van mijn leeftijd kennen het als 'Hotel De Kroon' . Hier op deze foto uit de jaren dertig heet het nog café Stolk.

Het pand heeft een rijke geschiedenis en was jarenlang een begrip. De geschiedenis van het pand gaat meer dan 100 jaar terug. In 1898 brandde het af, maar een jaar later gingen de deuren na de hernieuwing weer open. Dit hotel was eigenlijk het enige in de gemeente dat de naam hotel mocht dragen. Zeker toen het na de verbouwing in 2015 weer mooi aangekleed was, mocht je het de ideale plaats noemen voor toeristen, passanten en werknemers van bedrijven. Dat was ook het plan van de toenmalige eigenaar Leen Riedijk.

Echter als er een naam is die onlosmakelijk met De Kroon verbonden is, dan is het die van de familie Langendoen die de voornaamste uitbater van het pand is geweest. Daarnaast was de grote zaal van het hotel, die ruimte bood aan 200 personen, uitermate geschikt voor bruiloften, partijen, recepties en personeelsavonden waar het dan ook zeer regelmatig voor gebruikt werd.

Vanwege het grote podium werd het ook regelmatig gebruikt voor ballet-en muziekuitvoeringen en toneelvoorstellingen. Ook toneelvereniging Gunda was er vaak te vinden. Het hotel dat een in de herinnering van veel mensen een wezenlijk onderdeel van hun verleden vormt staat al jaren leeg en wacht misschien op iemand met gevoel voor een trefpunt in het dorp en geschiedenis. Misschien herleeft in 2019 de geschiedenis wel...

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 26-12-2018
Museum & Blok

terug naar het overzicht