Logo VVBTD

 


195. het vredespaleis

Deze foto bevindt zich ook in ons archief in wit-zwart, mogelijk is deze foto indertijd met de hand ingekleurd. De foto werd in de jaren dertig gemaakt

Aan de Kanaalweg Oostzijde bevindt zich ook vandaag de dag nog dit markante gebouw. In de volksmond heet dit complex woningen 'Het Vredespaleis', omdat het inderdaad enige gelijkenis heeft met het 'Cour International De Justice' in Den Haag. Het werd ook in de zelfde tijd gebouwd. Pikant detail is dat zowel dit woningcomplex, als het gebouw in Den Haag allebei in 1913 werden voltooid.

Achter en voorbij het gebouw ligt nu de 'De Struyten' de eerste nieuwbouwwijk die gebouwd werd tijdens de groeitaak die door minister Gruyters aan Hellevoetsluis werd toebedeeld.De groeitaak bracht veel geld voor voorzieningen op, maar ook veel problemen omdat bevolkingsopbouw bepaald niet evenwichtig was in de nieuwe wijken.

Op de foto is nog slechts de vrijwel maagdelijke polder te zien. Halverwege de Kanaalweg Oost werd de polder doorsneden door de Koedijk, waar nu vooral woningen voor bejaarden staan. Het Hellevoetse deel van het kanaalwater eindigde daar waar de Vlotbrug de twee delen van de Oostdijk met elkaar verbond. Dat is nog zo...vandaar dat aan de zuidkant van de Aarsebrug door Hellevoetsluis een zwemverbod werd afgekondigd, terwijl de noordzijde water van de provincie is waar wel gezwommen mag worden.

De Kanaalweg is hier nog slechts een smal weggetje langs het Kanaal door Voorne, dat toen nog een belangrijke scheepvaartroute was. Niet alleen voor de binnenschepen, maar ook bijzondere schepen zoals het schip van Jules Verne passeerden de Hellevoetse havenhoofden om op de Noordzee naar Engeland te varen. Daar komen we later in 2019 nog op terug ( met dank aan Bart Coelen)

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 02-01-2019
Museum & Blok

terug naar het overzicht