Afdrukken


199. Watersnood

 

In de eerste week van februari denken veel mensen terug aan de Watersnoodramp die op 1 februari 1953 plaatsvond.

Hoewel Zeeland en Goeree Overflakkee her zwaarst getroffen werden ging de ramp ook Hellevoetsluis niet voorbij, zoals op deze foto van de Opzoomerlaan goed is te zien. Op drie punten tegelijk kwam het water binnen. Het stukje dam tussen de Brielse Poort en de toegangsbrug sloeg weg. Er ontstond een gat bij de hoge sluis aan de Koopvaardijhaven (tegenover de Kippenbrug) dat kon worden gedicht met zakken zand.

De waterkerende muur aan de Oostkade bleef niet overeind. Op het moment dat het water er met geweld overheen stroomde, zaten de bewoners als ratten in de val. Er vielen vijf slachtoffers te betreuren.

De enige toegangsweg om Hellevoetsluis binnen te komen was de Kippenbrug, omdat "het kleine kanaal" en de Brielse Poort door water waren versperd.

Doordat de westelijke wallen op drie plaatsen doorbraken, stroomden de polders onder, tot de molen van Nieuwenhoorn. Aan het begin van de Kerkstraat, vanaf de Kippenbrug werd een groot gat in de straat geslagen en kwam het water tot op het schoolplein te staan. (zie foto) Ook moest de helpende hand worden geboden aan de bewoners van de Koedijk, die geheel afgesloten werd.

Dat het gebied ten westen van het Voorns Kanaal niet onder water is gelopen, was kwam vooral door het versterken van de Brielse Maasdam met vele duizenden zandzakken, en het ophogen van de westelijke dijk langs het Kanaal. In de Opzoomerlaan kwam het water anderhalve meter hoog te staan op het hoogste punt zelfs twee meter. De sporen daarvan zijn in de oudste huizen aan de zuidkant nog terug te vinden.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 06-02-2019
Museum & Blok

terug naar het overzicht