Logo VVBTD

 


201 Straatweg

 

Voor veel mensen was de foto van de overstroomde sluisdeuren nieuw en er waren dan ook veel aanvragen voor.

Meerdere mensen maakten mij erop attent dat de foto van de overstroomde sluisdeuren niet tijdens de Watersnood is gemaakt maar een maand of tien later. Cor de Werker schreef: "Deze foto is niet van de watersnood in 1953 maar van rond de kerst in 1953. Na dit hoogwater werd er op de Westkade een betonnen rand van ca. 30 cm hoog geplaatst. Die is inmiddels verdwenen. Mijn grootouders woonden in het middelste huis van de 3, die nagenoeg hetzelfde waren. De familie Klop, Wegman en mijn opa werden verplicht om na de Tweede Wereldoorlog hun panden te herbouwen, omdat zij voor de oorlog ook huiseigenaar waren van een woning in dit deel van Hellevoetsluis west die door de Duitsers in verband met het schootsveld zijn afgebroken. Zo ook de bakkerij van familie Verwaal."

Deze week laten we water achter ons en verdwijnen door de Brielse Poort richting Nieuw-Helvoet. Even voorbij de kruising met de Tolweg zouden we in 1910 dit straatbeeld hebben gezien. Compleet met de allang verdwenen sloten en bomen. Duidelijk is de kapperszaak van Raafs nog te zien. Een echte 'herenkapper' wiens zwarte haar altijd perfect in model was. Ik geloof dat ik met brillantine of Brylcreem herinner. Hij heeft mijn haar ook nog menigmaal geknipt. Rechts op de foto staat een boerderij, waarvan ik denk dat die van de schillenboer was die ook in de Glacisweek reed. Hij had in zijn jaszak altijd hartvormige snoepjes en als je moeder de schillen bewaard had, kreeg je zo'n hartje. Dat was nog een verantwoord hergebruik van afval. Ik kwam in 1956 in Hellevoetsluis wonen, en de kapper bestond toen dus al 46 jaar.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 20-02-2019
Museum & Blok

terug naar het overzicht