Logo VVBTD

 


202 schillenboer

 

In de rubriek van vorige week was ik één boerderij te vroeg met mijn verhaal dat dit de boerderij van Kuit de schillenboer was.

Die stond pakweg honderd meter verderop, waar de kruising met de P.A.de Genestetlaan is. Diverse lezers reageerden daarop zoals Piet Metaal en Izak Vermaat, die op de boerderij op de foto geboren is.

Ook Anja, de dochter van schillenboer Kuit reageerde. Zij schreef: 'Het verhaal bij de Foto van Vroeger in de krant van 20 februari vond ik heel bijzonder. Ik was even door tranen geroerd, toen je het stukje over mijn vader schreef. Tja, mijn vader; boer en schillenboer.

De maandagmorgen was voorbestemd om het gft afval bij de Marine op te halen. Op de dinsdag en de donderdagmorgen fietste hij met de schillenkar achter zich de Glaciswijk in. De woensdag en de vrijdagmorgen haalde hij de schillen in de Vesting op.

Iedereen kende hem met zijn blauwe overall aan en de pet op. Op de zondag was hij incognito; had hij een hoed op en was hij netjes en bijna onherkenbaar gekleed. Waar er kinderen waren legde hij de bekende hartjes bij de geleegde schillenkistjes neer.

Wanneer de Witte School uitging rende de jeugd naar huis toe, want een snoepje was toen een hele traktatie. Fijn om te lezen dat mijn vader ook bij jou een diepe indruk achter heeft gelaten. Onze boerderij heeft naast de voetbalwei en de watering gestaan en moest helaas in 1967 plaats maken voor de vooruitgang van Hellevoetsluis.

Al jaren staat school 't Schrijverke op deze plaats. Helaas zijn er van de boerderij, weinig tot geen foto's gemaakt. Op de boerderij bij de Foto van Vroeger, woonde de familie Vermaat. Zij zijn naar een boerderij op de hoek van de Schenkeldijk – Zuiddijk verhuisd om daar verder te gaan boeren. De foto van deze week stamt uit 1913 en laat het begin van het Kanaal door Voorne zien bij Nieuwersluis. Volgende week komen we terug op het Kanaal, en dan verhuizen we een paar weken naar Nieuwenhoorn

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 27-02-2019
Museum & Blok

terug naar het overzicht